Kungliga Dramatiska Teatern

Kungliga Dramatiska Teatern

Ingen teater är lika mytomspunnen och omtalad i Sverige som den Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm – ofta kallad Dramaten. Det är här som de största regissörerna har satt upp pjäser från stora dramatiker där huvudrollerna sedan har spelats av varje tids stora skådespelare. Det gör att nästan hela Sveriges kulturelit har passerat revy genom åren och det har bidragit till Dramatens rykte som teaterns finrum. Än idag fortsätter regissörer att flockas i Dramaten för att få sätta upp sina pjäser och ofta drar såväl nypremiärer som äldre pjäser fulla hus när de stora namnen är inblandade.

1200px-Inside_the_Royal_Dramatic_Theatre_Stockholm

Dramaten har en historia som sträcker sig längre tillbaka än nästan någon annan kulturell institution i Sverige. Den startades upp redan 1788 när Gustav III beslöt sig för att det behövdes en kunglig teater i huvudstaden. Gustav III var känd som en stor kulturvän och mecenat på sin tid och han har gått till historien som en av de största teaterälskarna i hovet genom tiderna. En av huvudtankarna med Dramatens grundande var att det nu skulle finnas en brett tillgänglig teater på svenska. Tidigare hade nämligen en huvuddel av alla pjäser satts upp på franska, vilket gjorde att den endast kunde ses av en begränsad elit.

Under 1800-talet var Dramaten ledande för teatern och huserade mer eller mindre alla pjäser som sattes upp i landet. Under den senare halvan av århundrandet började det luckras upp en smula och fler privata teatrar grundades. Det rådde dock inga tvivel om att det fortfarande var Dramaten som regerade och det visade sig i vilken typ av regissörer som Dramaten kunde locka till sig. Under en stor del av 1900-talet var Ingmar Bergman – en av Sveriges största film- och teaterregissörer genom alla tider – direktör vid Dramaten och styrde med fast hand utbudet av vilka pjäser som sattes upp.

Idag har Dramaten en bred repertoar av olika pjäser. Här spelas gamla klassiker av Strindberg, Ibsen och Shakespeare, men här finns också nya dramatiker som Liv Strömqvist. Eftersom Dramaten har både en större och en mindre scen kan de variera sitt utbud beroende på publik. Det gör att även mindre dramatiker har en chans att få sitt verk uppsatt på Sveriges anrikaste teater.

Leave a Reply