Kända teaterskådespelare

Bästa platsen att få en skymt av kända skådespelare är området kring Kungliga Dramatiska Teatern, vid Nybroplan i Stockholm. Sent på kvällen efter föreställningarnas slut är det många skådespelare som går ut på krogen för en sen after work. På Dramaten jobbar bland annat Helena Bergqvist, Reine Brynolfsson, Lena Endre och Göran Ragnerstam. Många kända skådespelare känner vi igen från film och tv, men de har ofta sin bas på en regional scen. Att arbeta med film är projektbaserat, därför är det vanligt att vara fast anställd på en teater,vilket skapar en mer återkommande vardag i en skådespelares arbete. Kändisskapet blir däremot ofta större genom att agera i film eller tv, eftersom dessa når ut till en större publik.

Lena Endre in August 2014Ibland svåra att känna igen

Vissa skådespelare är väldigt lätta att känna igen. De kanske har ett väldigt typiskt utseende eller är sig väldigt lika i verkligheten. Andra däremot är svårare att känna igen. De kanske är väldigt sminkade och uppklädda på teaterscenen eller filmduken, medan de ser helt alldagliga och anonyma ut till vardags. Många kanske tror att skådespelare ser snygga och eleganta ut hela tiden, medan vi andra är vanliga människor som bara är snygga vid festliga tillfällen. Ungefär som att vi människor föds till snygga skjutdörrar eller vanliga dörrar. Men så är det inte, mycket beror på att skådespelarna alltid har professionell hjälp med både kostym, smink och hår, vid sina framträdanden. Något som en vanlig medelsvensson kanske får hjälp med vid sitt bröllop eller till 50-års-festen. En skillnad som däremot finns mellan skådespelare och andra, är att skådespelare har tränat sin kropp och röst i många år. Kroppen är skådespelarens arbetsverktyg och rösten måste tränas för att nå ut och höras. En del skådespelare kan därför uppfattas som teatrala.

Ögonkontakt med din favorit

Kanske har du någon svensk favoritskådespelare? Många skådespelarna flyttar runt en del i landet, men med största sannolikhet kommer de förr eller senare att spela på någon teater i Stockholm. Du kan söka på internet för att ta reda på var just din favorit jobbar på för teater, sedan kan du beställa biljetter till föreställningen och åka på en minisemester till huvudstaden för att få se din skådespelare i ögonen. Sitt gärna långt fram, då är det störst chans att skådespelaren kan se dig. Ljuset på scenen är oftast kraftigt, vilket gör det svårt för skådespelaren att se längre ut över publikhavet. Om du är riktigt modig kan du skriva ett kort och köpa en blomsterkvast som du lämnar till skådespelaren efter föreställningen. På vissa teatrar kan man själv få lämna över blommorna, medan andra har en speciell person som samlar in alla blommor och delar ut dem under publik-tacket. Alla människor blir glada över att få beröm och uppskattning – även skådespelare!

Leave a Reply