Så sätter du upp din egen utomhusteater

Om du är en producent, med i en teatergrupp eller bara är teaterintresserad kanske du har funderat på att sätta upp en egen föreställning? Under somrarna blommar teaterscenen i Sverige tack vare alla utomhusteatrar som sätts upp över hela landet och man kan se allt från gamla grekiska tragedier till moderna pjäser lite överallt. Ska man spela upp en föreställning för första gången kan det vara en utmärkt idé att börja på just en utomhusteater. För det första är det en härlig känsla att spela upp en pjäs utomhus och det är dessutom något alldeles speciellt att ha publiken sittandes på möbler i grönskan och se på föreställningen. För en producent kan det även vara en lite enklare process att sätta upp en föreställning utomhus än om man måste boka in sig i en lokal. Hur kommer man då igång med att sätta upp en egen utomhusteater? Läs vidare för svar.

Hitta rätt plats

Eftersom utomhusteater är väldigt populärt i Sverige finns det ofta platser i lite större orter som redan används för detta ändamål. Känner du till någon av dessa platser kan din teatergrupp kanske hyra in sig där. Vet du inte någon sådan plats kan det vara smart att kontakta någon annan lokal teatergrupp och be om råd, eller helt enkelt prata med kommunen för att få tips om en lämplig plats. Det behöver inte finnas en riktig scen på plats, utan man kan spela upp teatern på en gräsplätt eller någon annan plan yta. Vädret kan som bekant vara ganska ombytligt under sommaren, så det kan vara en bra idé att leta efter en plats där det finns ett tak som skyddar skådespelarna mot regn. Det går även att spela upp teatern under en flyttbar paviljong eller ett partytält som teatergruppen själva tar med sig. Eftersom utomhusteatern lockar många svenskar måste det finnas gott om utrymme för många sittplatser och beroende på hur ni vill ha det måste det även finnas rum för picknickkorgar, barnvagnar, paraplyer och andra saker som publiken kan tänkas ha med sig.

Rätt tillstånd och en ekonomisk plan

När ni har hittat rätt plats för er föreställning är det dags att börja ansöka om tillstånd. Även här kan kommunen hjälpa er med att få reda på vilka specifika tillstånd som krävs för just er tillställning. Eftersom det är ett offentligt arrangemang måste ni även ansöka om tillstånd från polisen. Tänk på att vara ute i god tid, för det kan ta ett tag att få alla tillstånd godkända. Ni måste även fundera på hur ni ska få teaterföreställningen att fungera ekonomiskt, både när det kommer till lönsamheten och redovisningen av inkomsterna. Genom att försöka dra ner på kostnaderna för att sätta upp teatern kan ni exempelvis passa på att handla på utemöbler rea för publikens sittplatser. Det kanske också är en bra idé att försöka få lokala företag att sponsra er? Genom att utse någon som är ansvarig för den ekonomiska biten blir det lättare att hålla koll på allt. Att sätta upp en utomhusteater kräver mycket jobb, men resultatet blir ofta väldigt bra.

Leave a Reply