Musikalen Hamilton

På bara ett drygt år har musikalen Hamilton, om den historiske Alexander Hamiltons liv, gått från relativt okänd till världskänd. Trots ett så otippat ämne har denna musikal lyckats dra publik från alla möjliga målgrupper, tack vare sin originella sammansättning och blandning av olika musikstilar och genrer. Alexander Hamilton var en av USAs grundlagsfäder och levde under sista halvan av 1700-talet, med ett liv som länge intresserat historiker, både på professionell och amatörmässig nivå. Men det var först med musikalen som bär hans namn som han blev s.k. mainstream-känd på ett helt annat sätt och knep en plats i dagens popkultur.

Historisk musikal som tog världen med storm

Macro of image the face of Alexander Hamilton on the Ten American Dollar Bill.

Det hela började med Lin-Manuel Miranda som under ett avbrott från sin Broadway-hit ”In the Heights” läste en biografi om Alexander Hamiltons liv. Han inspirerades att skriva några texter som senare blev låtar, samtidigt som han undrade om någon musikal om Hamiltons liv tidigare gjorts. Hans idé visade sig vara den första av sitt slag och år 2009 framförde han en tidig version av det som senare skulle bli en av musikalens viktigaste nummer, på en spoken word-middag i Vita Huset. Sedan dess har det bara gått framåt och den färdiga musikalen framfördes för första gången i februari 2015. musikalen Hamilton ska filmas inom en snar framtid tack vare dess framgång och den stora efterfrågan som finns bland alla världen över som inte har möjlighet att ta sig till Broadway. Men detta är ändå bara början. Med sin unika musik, rollsättning och känsla har Hamilton onekligen förändrat musikalvärlden för alltid.

En musikal känd för sin mångfald

Hamilton är inte bara banbrytande tack vare sin unika blandning av rap, musikal, allvar och humor, men även tack vare sin stora mångfald. Majoriteten av rollerna spelas av icke-vita skådespelare och Miranda, skaparen vars föräldrar är från Puerto Rico, spelar Alexander Hamilton själv. Detta beslut var för många kontroversiellt, då det inte ansågs vara historiskt riktigt, vilket visserligen är sant – men Miranda, precis som musikalen själv, strävar efter att istället representera USA som det ser ut idag, med människor av olika kön och etnicitet. Detta är till stor del för att också på ett sätt reflektera perioden då Hamilton levde, då han själv var invandrare i det som idag är USA och sågs ner på och mötte svårigheter på grund av detta. Tack vare musikalens nytänkande och kreativitet har det gått riktigt bra för alla inblandade. Hamilton vann stort på Tony Awards, med 16 nomineringar och 11 vinster, bland annat för bästa musikal. Det verkar inte som att Hamiltons framfart kommer att stanna av någon gång snart.

Leave a Reply