Studera teater i Sverige

Många drömmer om en karriär som skådespelare eller musikalartist men det är relativt få som faktiskt kan livnära sig på det. Konkurrensen är stor och det krävs vilja, mod, talang och utbildning för att ta en plats på någon av Sveriges utbildningsplatser. Men de finns såklart, och i den här artikeln berättar vi mer om vilka vägar som finns att gå för att nå sin dröm inom film, teater och musikal.

Dans, sång, teater och koreografi

För den som är intresserad lite extra av dans, musik och sång är Balettakademien en utbildning att rekommendera. Den finns med inriktning på både dans och musik och ges av Folkuniversitetet i Göteborg. Det är en treårig yrkesutbildning på heltid som berättigar till studiestöd. Ämnen som ingår i utbildningarna är bland annat balett, jazz, stepp, danshistoria, musikteori, anatomi med mera. Att tolka koreografi och att improvisera är bara två av de saker du också får lära dig.

För den som är mer inriktad på musikal finns det en 40 veckor lång musikalutbildning på Eslövs Folkhögskola. Även den är på heltid och är studiemedelsberättigad, och här får du bland annat lära dig att tolka, gestalta och utveckla diverse rollkaraktärer genom teater, sång och dans. All undervisning är relaterad till branschen och du kommer att få möjlighet att gå på olika föreställningar, göra studiebesök samt turnera med skolans föreställningar.

Utbildning på högskolenivå

Det finns självklart även utbildning på högskolenivå och här är det förmodligen Stockholm, Göteborg och Malmö som har de mest kända skolorna. I Stockholm är det StDH – Stockholms dramatiska högskola, som står för den mesta utbildningen inom tv, film, radio, teater samt övrig scenkonst. I Göteborg är det HSM – Högskolan för scen och musik som står för mycket av utbildningen inom komposition, sång, dans, teater, performance, opera och skådespeleri.

Motsvarande utbildning i Malmö finns på Konstnärliga fakulteten som innefattar de tre högskolorna Musik-, Konst- och Teaterhögskolan vid Lunds universitet. För att ta reda på mer detaljer kring antagningspoäng, utbildningsinnehåll med mera rekommenderas ett besök på respektive hemsida.

För den som saknar tillräckligt med meritpoäng finns det alltid en möjlighet att skriva högskoleprovet och att söka in på dessa poäng. Det finns bra tips och råd på bland annat Hpguiden.se och på studera.nu, där du också kan läsa om olika utbildningar med mera.

Skådespeleri

Är du mer inriktad på att arbeta som skådespelare, regissör eller liknande finns det lite olika utbildningar att välja mellan. Bland annat kan du kika på Molkolms folkhögskola som ger en 2-årig yrkesutbildning inom skådespeleri, film och teater som också den är studiemedelsberättigad.

Sedan 2018 finns det även möjlighet för utlandsfödda att söka då undervisningen numer sker både på svenska och engelska. Här lär du dig bland annat filmiskt skådespeleri, klassisk scenframställning, hur man gör film, drama, improvisation, gestaltning och mycket mer.

Även på Skurups folkhögskola går det att studera film på heltid under två års tid, inklusive kreativt filmberättande, teknik, dramaturgi med mera.

Leave a Reply