Allt om Tommy Körberg

Tommy Körberg är en av Sveriges mest folkkära artister. Många har hört hans mustiga stämma sjunga julsånger eller sett honom på scen i musikaler som Chess och Sound of Music. Han spelade in sitt debutalbum 1968 och sedan dess har han gjort många skivor och shower. Som artist har Körberg en stor musikalisk bredd och han har sjungit allt från pop och schlager till jazz och blues. Turnéprogrammet på Tommy Körbergs officiella hemsida är fortfarande fullspäckat, trots att han närmar sig 70. Han har själv sagt att han aldrig tänker gå i pension.

Från strulig uppväxt till berömmelse

allt-om-tommy-korberg-2

Körberg föddes i juli 1948 i Västerbotten. Hans mor var en ensamstående 18-åring som kort efter födseln lämnade honom till ett fosterhem. Tommy blev dock illa behandlad på fosterhemmet och hans morbröder hämtade honom därifrån. Under sin barndom hade Tommy ingen kontakt med sin biologiska far, de träffades inte förrän Tommy var 39 år. När Tommy var fem år gifte sig hans mor och han kunde äntligen bo med henne. Familjen flyttade till Blekinge. Du vet väl att du kan få hjälp av en flyttfirma Göteborg om du planerar att flytta? Det var ett musikaliskt hem, hans mor sjöng i kabaré och styvfadern var gitarrist. Under skoltiden gjorde Tommy många musikaliska uppträdanden i Ronneby, där familjen bodde. Efter att han hade avslutat sina studier startade Körberg sitt första band, 1967. De kallade sig för Maniacs och lyckades komma in på den svenska topplistan. 1969 gjorde Körberg solodebut och ställde upp i Melodifestivalen som han vann med låten ”Judy min vän”. I Eurovision Song Contest slutade han på nionde plats.

Under 70-talet var han med i de experimentella grupperna Solar Plexus och Made in Sweden. Han etablerade sig också som scenartist och gjorde en del skådespelarframträdanden. På 1980- och 1990-talen blev Körberg framförallt känd som musikalartist. Han medverkade i stora musikaler som Les Misérables och Sound of Music. 1988 ställde han upp i Melodifestivalen igen och vann med låten ”Stad i ljus”, som möjligtvis är hans mest kända låt. I finalen slutade han tolva. Förutom alla scenframträdanden har Körberg spelat in många skivor under sin karriär. På senare år han dessutom turnerat med Benny Anderssons orkester. Genom åren har Tommy Körberg haft ett stundtals stökigt privatliv som innehållit droger, prostituerade, rattfyllor och fängelsestraff. Körberg har varit gift tre gånger och har tre barn med tre olika kvinnor. Det tredje barnet fick han när han var 60. Några fler barn ska det däremot inte bli. Körberg har steriliserat sig och sagt att fler borde göra det med tanke på hur illa barn far i samhället.

Leave a Reply