Utomhusteater

De senaste åren har en ny form av teater blivit mer vanlig i Sverige, nämligen en sådan som spelas utomhus. Eftersom vi har ett växlande klimat här i Norden är det främst under sommarmånaderna man kan ha möjlighet att se en föreställning spelas ute i det fria. Något som är speciellt med utomhusteater är att föreställningarna anpassas efter miljön de spelas i, och scenrummet blir därmed skapat på ett annat sätt än det blir på en traditionell teater. När det kommer till ljus och ljud finns det både för- och nackdelar med en utomhusteater. Eftersom man inte kan stänga av dagsljuset kan man inte heller ljussätta på samma sätt som i en teatersal, men däremot är det naturliga ljuset också en del av själva upplevelsen på utomhusteater. Utomhusteatrar är relativt lätta att hitta i Sverige. Har man bara möjlighet att se en föreställning spelas i naturen är det definitivt något att rekommendera!

Här kan man se på teater utomhus

En klassiker när det kommer till utomhusteater är Parkteatern i Stockholm. De spelar olika föreställningar varje sommar, i Stockholms parker. Parkteatern är en del av Stadsteatern. Charmen med utomhusteater är dock att man också kan få syn på helt nya konstnärer. Ett exempel är pjäsen ”Skuldsanering” i Hornstull, där nya talanger valt att skapa en föreställning tillsammans. Sommarteatrar kan man hitta på flera orter i landet, bland annat i Gunnebo, Falkenberg och på Fjäderholmarna. En annan välkänd utomhusteater är Romateatern på Gotland som spelar sina föreställningar i gamla ruiner. Att samla ihop familj och vänner och ta del av en teaterföreställning utomhus är ett utmärkt sätt att både få gemenskap och en stunds underhållning. Är man intresserad av teater men tycker det känns för seriöst att besöka ett fysiskt teaterhus är det ett utmärkt sätt att ändå uppleva kultur. Något man får tänka på innan man väljer att se en teater utomhus är hur väderleksrapporten ser ut, så man kan anpassa sin klädsel efter vädret. Regnar det är det värt att ta med sig sin regnjacka!

Om man vill starta en egen utomhusteater

Är man själv intresserad av att spela föreställningar för en publik kan man välja att starta en egen utomhusteater. Det är betydligt mycket billigare än att hyra in sig på någon fysisk teater. Har man en teatergrupp som vill spela utomhusteater gäller det först och främst att hitta en plats som är funktionell för teaterföreställningar. Det behöver inte finnas en riktig scen, men däremot behöver man se till så att det finns publikplatser. Andra saker man bör tänka på är om publikplatserna skall vara under tak, och hur området där man spelar ser ut. Det finns en del investeringar som är bra att göra. Spelar man exempelvis i en park kan det vara bra att ha en ordentlig gräsklippare så publiken inte behöver sitta på en oklippt gräsmatta. al ko bensindriven kan klippa mycket gräs, och hjälpa en hålla teatern snygg. Andra saker man måste ha koll på är om det krävs tillstånd för att spela på den plats man tänkt, och hur man redovisar eventuella biljettintäkter.

Leave a Reply