Teater i Sverige

Det finns få saker som slår att sitta i teatermörkret och njuta av en bra pjäs, oavsett om det är ett drama, en lättsam musikal eller en hysterisk komedi. Till skillnad från att se en biofilm så blir karaktärerna mer levande på teaterscenen och man får en helt annan närhet till såväl handling som skådespelare. Det är också ett tillfälle att klä upp sig, fixa till sig med billig makeup och ta en drink i pausen tillsammans med andra kulturintresserade människor.

I Sverige kryllar det av teatrar av alla de sorter. En av de mest anrika teatrarna i Sverige är givetvis

Dramaten som spelar allt från komedier av Molière till tyngre dramer av Shakespeare och Strindberg samt givetvis nyskrivna pjäser av samtida dramatiker av hög kvalitet. Dramaten grundades 1788 och har i egenskap av Sveriges nationalscen givetvis en speciell plats i såväl skådespelares som regissörers och publikens hjärta.

Sverige kryllar också av stadsteatrar där Stockholms stadsteater givetvis är mest välkänd men där de flesta håller hög kvalitet. Många har egen ensemble medan andra tar emot turnerande teatersällskap. Riksteatern är ett exempel på en turnerande teater som drivs av 21 föreningar runt om i landet och vars själva idé är att hela Sverige har rätt till god kultur och fantastisk teater. Förutom att vara en turnerande teater så anordnar riksteaterföreningarna också lokala teaterevenemang på de orter där de finns representerade och det är möjligt för vem som helst att bli medlem och stötta teatern.

Kanske roas du mer av stojiga komedier och pampiga musikaler. Förvisso händer det att dessa sätts upp även på stadsteatrarna men ett säkrare kort är kanske att besöka en av alla fantastiska privatteatrar som exempelvis Chinateatern, Oscarsteatern eller Maximteatern i Stockholm, Lorensbergsteatern eller Lisebergsteatern i Göteborg eller varför inte Nöjesteatren i Malmö. Utöver dessa så finns det också en rad utomhusscener som mer inriktar sig på buskis, som till exempel Vallarnas friluftsteater som startades av den klassiska buskisduon Stefan och Krister och som nu är en välkänd buskisscen i hela Sverige dit folk vallfärdar för att få skratta och roa sig en stund.

Och kanske är du själv intressera av att stå på scenen och ta emot publikens jubel. Sverige har förutom ett stort utbud av teatrar också en lång rad väl ansedda teaterskolor där drömmar både föds och förverkligas. Stockholms dramatiska högskola, Teaterhögskolan i Luleå, Teaterhögskolan i Malmö och Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet för att bara nämna de som är på högskole- och universitetsnivå. Utöver dessa finns också Stockholms Elementära Teaterskola, Boulevardteatern, Wendelsbergs teater och skolscen, Skara Skolscen och Calle Flygare Teaterskola. Alla dessa har i åratal fostrat blivande skådespelare och anda scenpersonligheter som vi nu kan njuta av på Sveriges alla fantastiska teaterscener.

Leave a Reply