Starta teaterskola

Starta teaterskola

Teaterskolor finns över hela landet och det är kanske inte så konstigt. Många människor älskar att agera och ännu fler älskar möjligheten att få se på uppträdanden och skådespel. Är du själv en person som brinner för teater och har kunskaper att dela med dig av? Du kanske vill dela med dig och låta andra utveckla sina talanger inom teater.

Antoine_Watteau_054

Ta reda på efterfrågan och befintligt utbud

Innan du sätter igång och startar upp din egen privata teaterskola så behöver du ta reda på om det finns efterfrågan på den plats du har tänkt att etablera dig. Kolla även upp vilka andra aktörer det finns på marknaden och om du har samma eller en annan inriktning än dem. Vill du rikta in dig på barn, ungdomar eller vuxna? Någon särskilt teaterform? Vad har just du att erbjuda som andra skulle vilja ha? Teater är för många mer än bara en hobby.

Du behöver även ta reda på vilka lokaler du kan hålla till i och vad du behöver köpa in för kläder och rekvisita exempelvis. Gör en noggrann budget och snåla inte. Ofta slutar inköp och andra kostnader på en högre summa än man hade tänk sig från början. Har du bara tänkt att ge lektioner kanske det inte behövs särskilt mycket rekvisita, men ska ni även sätta upp pjäser krävs det betydligt mer. Tänk igenom och skriv ner – allt!

Driva företag

För att starta upp en verksamhet inom teater där du ska ta betalt för lektioner exempelvis behöver du registrera ett företag. Det finns olika företagsformer att välja på beroende på vad som passar verksamheten. Om du bara ska ge teaterlektioner i väldigt liten skala kan du redovisa inkomsten som en hobbyverksamhet. Annars kan du välja mellan exempelvis enskild firma, handelsbolag eller aktiebolag. Hos Bolagsverket kan man läsa mer och registrera sitt företag till Skatteverket. Du kan behöva hjälp med bokföringen av en konsult eller ett bokföringsprogram, och vill du sälja fakturor så finns det företag du kan samarbeta med kring det. Det viktiga är att du har en genomtänkt plan innan du sätter igång.

Leave a Reply