Kända musikaler

I Sverige finns många bra musikalscener och du som vill gå på musikaler i Göteborg har mycket att välja på. Till Sveriges andra stad kommer med jämna mellanrum stora produktioner, som gör att du inte behöver åka ända till London eller New York för att se My Fait Lady eller någon annan musikal. Just My Fair Lady är mer av en teaterföreställning som innehåller välkända sångnummer och bygger på pjäsen ”Pygmalion” av George Bernard Shaws. Professor Higgings slår vad om att han kan träna bort lantflickan Elizas breda dialekt. Musikalen behandlar kvinnlig frigörelse och människans besatthet av ytan.

Musikal och hotell

Opera Singer

Flera resebolag erbjuder idag musikalupplevelser under en helg. I paketpriset ingår då både hotellövernattning och biljetter till valda musikal, ett trevligt sätt att spendera en helg på. I Stockholm sätts regelbundet stora uppsättningar upp som exempelvis ”Phantom of the Opera”, men även inhemska favoriter som ”Musikalen Sällskapsresan”, vilken bygger på den första Sällskapsresan-filmen med Lasse Åberg. En del roller är väldigt fysiskt krävande för den som spelar. Om det ingår många dansnummer kan skådespelarna ibland behöva ta hjälp av en naprapat Stockholm, för att ryggarna ska hålla genom alla repetitioner och föreställningar. Just ”Phantom of the Opera” sätts upp i Stockholm under hösten 2016 och våren 2017. Musikalen skrevs av den välkände Andrew Lloyd Webber och när den nu åter sätts upp i Sverige är det Peter Jöback som gör rollen som The Phantom. Jöback har tidigare gjort samma roll på Broadwayscenen och slog igenom stort i och med rollen som Karl-Oskar i ”Kristina från Duvemåla.”

Verkliga människoöden i Europa

Om du drömmer om att bli en ny Peter Jöback eller Helen Sjöholm, är det naturligtvis möjligt men du bör vara medveten om att detråder hård konkurrens bland musikalartister. För att få vara med i stora produktioner behövs inte bara talang, du behöver även vara väldigt målinriktad och hängiven. Skaffa dig så mycket erfarenhet som möjligt redan under skolåren, gå på amatörteater och sök vidare till teaterskolor och kombinera med sångkurser och dansutbildning. Om du hellre vill avnjuta en föreställning som en del av publiken har du möjligheter i, i stort sett hela världen. Redan nämnda städer som London och New York drar en stor publik varje år, men även Tyskland och särskilt Berlin är en musikalstad att räkna med. Staden har tre operahus – Staatsoper, Deutsche Oper och Komische Oper som alla har pågående uppsättningar. Kanske blir det en resa till Berlin där du ser den uppmärksammade och verklighetsbaserade ”Beyond the Horizon” – en historia om förhållandet mellan två människor i Öst- respektive Västberlin.

 

Leave a Reply