Revyn

Revy är en slags teater som tilltalar de flesta. Den har funnits i Sverige sedan mitten av 1800-talet. Det är en form av underhållning som blandar sång, sketcher, dans, monologer och musik hejvilt. Sångnumren i revyn är ofta kända melodier som har fått ny text. Sketcherna kan ta upp i princip vad som helst, allt ifrån lokala händelser till aktuella ämnen. Dessa behandlas ofta med en stor portion humor och en hel del satir. Till skillnad från en regelrätt teaterföreställning behöver revyn inte hålla sig till samma ämne föreställningen igenom. Det behöver alltså inte finnas någon egentlig röd tråd. Istället kan numren vara helt fristående från varandra och brukar varvas med sång och till och med dans.

Svensk revy

Vårt land har en mycket stark tradition då det kommer till just revyer. Den första revyn såg dagens ljus år 1845. Den tog plats på nyårsdagen i Stockholm. Revyförfattaren August Blanche blev inspirerad av teaterstycken som sattes upp i Paris kring nyår. Dessa speglade det gamla årets händelser. Frans Hedberg, en efterträdare till August Blanche, uppförde sina alster på Södra Teatern. Axel Engdahl och Emil Nordlander var författare som hade rejält slagkraftiga texter när revyn fortfarande var ung.

Lyxrevy och satir

Så småningom kom två spår att utvecklas inom revygenren, med början under 20-talet. Det ena var lyxrevyn med all sin pompa och ståt, som Ernst Rolf stod för och den andra den satiriska formen där texterna var skarpa under Karl Gerhards revynummer. Båda typerna lånar självklart drag av varandra men själva grundformen skiljer sig åt. Som exempel på satir kan vi ta ett av Karl Gerhards revynummer där kritiken mot sympatier med nazismen är tydlig. Satirisk revy kanske inte är något man tar med sig små barn på, då de förmodligen inte kan ta till sig den typen av underhållning. Bättre då att ta dessa biljettpengar, spara dem till ditt barn i ett långsiktigt sparande och låta dem få glädjen av dem senare i livet.

Revyns förändring

Revygenren är i ständig förändring, antagligen för att hänga med i tiden. Casinorevyn skapades av Bergendorff och Bernhard på 40-talet och i och med detta såg crazyhumorn dagens ljus. Povel Ramel bidrog till revyn med Knäppupp. Dessa föreställningar hade något alldeles nytt och Povel Ramels ord-eqvibrialism hade sällan skådats . Revyerna framfördes i tält, istället för på teaterscener, landet runt. Andra som bidragit till vårt rika revyutbud är Hasse och Tage. De har genom sitt bolag AB Svenska Ord skrivit revyer som Gula Hund och mycket annat. När 80-talet gjorde sitt intåg fick vi Galenskaparna och After Shave, som också gjort flera framgångsrika revyer. De större teaterscenerna ger sällan regelrätta revyer. Istället kan man hitta dessa hos amatörsällskap och mestadels i formen av lokalrevyer.

Leave a Reply