Drottningholms slottsteater

Drottningholms slottsteater är unik på flera sätt. Det är till exempel den bäst bevarade 1700-talsteatern i hela världen (och finns som sådan med på Unescos världsarvslista tillsammans med slottet och den omkringliggande parken). Drottningholmsteatern har också landets djupaste scen, med ett djup på 20 meter (även om den är ovanligt smal med dagens mått mätt).

Drottningholms slottsteater byggdes ursprungligen år 1754, men brann ner bara några år senare, år 1762. Branden började mitt under en föreställning, och det står beskrivet hur åskådarna, när skådespelerskan Marie Baptiste först rusade ut på scenen för att varna alla, trodde att det var en del av pjäsen. Fyra personer dog i branden, som förstörde hela teatern.

Drottning Lovisa Ulrika tog initiativet till att bygga den nuvarande teatern. Arkitekten bakom teatern var Carl Fredrik Adelcrantz, med ett scenmaskineri som utförts av Donato Stopani. Just scenmaskineriet är ytterligare en sak som utmärker Drottningholms slottsteater, då det är avancerat nog för att man ska kunna byta dekor med öppen ridå. Förutom dessa dekorväxlingar har teatern även falluckor, rörliga vågor, ett ljusmaskineri och vindapparater och åskapparater, för att åskådarna ska få en så fullständig upplevelse som möjligt.1280px-Drottningholms_slottsteater_2011b

Teatern upplevde sin storhetstid under Gustav III:s styre, och efter hans död föll teatern något i glömska. Den upplevde dock en pånyttfödelse under 1920-talet, tack vare Agne Beijer, dåvarande amanuens vid Kungliga biblioteket, och numera anordnas föreställningar på Drottningholms slottsteater varje sommar. Det är framförallt uppsättningar av operor och baletter från 1600- och 1700-talen som man producerar på teatern, och de är vanligtvis mycket välbesökta. Förutom att man håller sig till föreställningar som är samtida med teatern använder man också instrument som hör tiden till, exempelvis träblåsinstrument utan klaffar, och stråkinstrument från barocken. Det är med andra ord att göra något av en tidsresa att se en föreställning på Drottningholms slottsteater.

En nackdel med gamla teatrar som Drottningholms slottsteater är dock att sittplatserna inte alltid är särskilt bekväma. Många föredrar därför istället att se på inspelningar av teaterpjäser, som man kan njuta av hemma i sin egen bekväma soffa. På Furniturebox.se hittar du soffor för alla stilar och smaker, så att man kan sitta bekvämt även under en flera timmar lång teaterföreställning.

Leave a Reply