Teater, mask och peruk

Teaterkonsten utvecklades redan i antika Grekland och anses av många vara grunden till dagens moderna teater. Drama eller komedi utspelades alltid i stora amfiteatrar där läktarna kallades theatron (plats varifrån man beskådar). Från theatron kom så småningom ordet teater som idag omfattar hela platsen där teatern spelas.

Skådespelare och masker

Teatern hade i antika Grekland en viktig funktion. Det var här som åskådarna diskuterade samt lärde sig värderingar och dygder som ansågs viktiga i det dåtida samhället. På den tiden var samtliga skådespelare män. De bar stora och övertydliga masker som var allvarliga för drama samt tragedi och komiska när de spelade en komedi. I dagens moderna teater kallas skådespelarnas sminkning för mask, detta oavsett hur lite eller mycket sminkning som utförs.

Peruk

I den moderna teatern innefattar ordet peruk inte bara peruker utan även skägg, mustasch, klippning, färgning och frisörarbete. Håret har stor betydelse för en skådespelares karaktär men har också stor betydelse för oss alla i vårt dagliga liv. För dig som drabbats av håravfall eller lider av tunt hår finns det hjälp att få. Passa på och besök Sveriges bästa hårklinik på https://nordichair.com/sv/ som är specialister på håravfall, hårtransplantationer samt injektionsbehandlingar med stamceller (PRP) för hår. Nordic Hair Clinic utför effektiva och säkra behandlingar i Göteborg, Malmö, Stockholm, Istanbul och är marknadsledande inom hårtransplantation och PRP. Du kan gärna kontakta Nordic Hair Clinic för en kostnadsfri konsultation.

Kostymdrama

Teaterns peruker och kostymer kommer till sin spets i kostymdraman som utspelas i historisk miljö, ofta från renässansen eller barocken. Vackra pudrade peruker används för både kvinnliga som manliga skådespelare tillsammans med påkostade kläder, framförallt klänningar, som ger publiken en resa tillbaka i tiden.

Teaterscenen i Sverige

Leave a Reply