Teatern kommer till Sverige
Teatern kommer till Sverige
Teater är en typ av scenkonst när man agerar fritt eller enligt manus. Skådespelare kan antingen följa ett manus eller till viss del vara tillåtna att improvisera fritt. När teaterstyckena skrivs ner som ett manus kallas de för pjäser. Traditionen att agera på en scen inför en publik är lång, flera tusen år. Människan har alltid älskat att låta sig hänföras av en påhittad verklighet och många älskar även känslan att få gå in i en annan roll och agera inför andra.
Från antika Grekland till moderna samhället
De allra första skådespelen som man hittat spår från kan härledas så långt tillbaka som 2500 år före Kristus. Då handlade det om religiösa föreställningar och riter. I det antika Grekland var skådespel och teater en central roll i människornas liv. Man räknar ofta den tiden som den moderna teaterns födelse och begrepp som komedi och tragedi kommer från den tiden.
Även under romarriken var teatern betydelsefull och man tog många bitar från den grekiska teatern. Teatern har sedan förändrats i popularitet under medeltiden och vidare in i den moderna tiden, men den har aldrig avtagit. Även under krigsåren var teatern en viktig del av samhället, och den speglade då ofta krigshistorier.
Svenska teatrar
Den kanske äldsta svenska teatern som var ett drama skrevs under 1500-talet av Olaus Petri. Därefter började den svenska teatertraditionen att formas och under 1600-talet utvecklades en inhemsk scenkonst. Det allra första teaterhuset i Sverige där man permanent sysselsatte sig med teater och annat skådespel var Stora Bollhuset som låg i Stockholm. Det var en byggnad som låg i Gamla Stan och från början var tänkt som ett hus för bollspel men som från åren kring 1660 även fick ge plats åt teaterverksamhet. 1667 öppnades Sveriges kanske första teater just här och flera olika teaterverksamheter har kommit och gått. Bland annat höll Stockholms franska teater till i lokalerna under 1700-talet.
Några teatrar i Sverige som är värda att nämnas är Boulevardteatern, Dramaten, Chinateatern, Maximteatern, Kungliga operan, Göta Lejon, Stockholm Stadsteater, Värmlandsoperan och Teater Giljotin.