Teater i Sverige

Sverige har en lång tradition av att producera bra tv-serier, film och teater. Det finns därför flera populära teatrar runt i Sverige. I Sverige finns även till exempel Svensk Scenkonst, som är en arbetsgivare- och branschorganisation för de som arbetar inom musik, dans och teater. Scenskolan i Stockholm är internationellt välsedd teaterskola för de som vill studera den klassiska teatern och flera välkända artister har gått här. Utöver denna finns även den populära Calle Flygare i Stockholm, samt flera väl ansedda folkhögskolor. Så, Sverige är definitivt en viktig scen för produktion av teater och uppsättningar för scenen. Några av de viktigaste teatrarna i Sverige är Dramaten i Stockholm, Malmö Stadsteater och Stockholm Kulturhuset Stadsteatern.

Dramaten i Stockholm

Dramaten, vars formella namn är Kungliga Dramatiska Teatern, ligger centralt i Stockholm. Det är Sveriges så kallade nationella scen för drama i talat språk. Dramaten ligger vackert i Stockholm, på Nybroplan, med utsikt över Skeppskajen och båtarna som går ut till Skärgården. Här, på denna scen, har några av Sveriges mest berömda dramatiska talanger spelat sedan teatern grundades av kung Gustav den tredje år 1788. Sedan teatern grundades har den varit verksam fram till våra dagar. Dramaten ägs av den svenska staten och Dramatens verksamma direktör är Maria Groop Russel. Teatern ska verka för den nationella teaterscenen och förvalta svensk teaterhistoria och nutida teaterverksamhet och sätter därför upp klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Utöver Dramatens huvudscen spelas även produktioner på barn- och ungdomsscenen, samt Stora scenen, Lilla scenen, och Elverket. Dramatens Bemanning i Stockholm består dels av en fast ensemble och av turnerande teaterföreställningar.

Stockholm Kulturhuset Stadsteater

I Stockholm ligger även en av de nationellt viktigaste stadsteatrarna, Stockholms Stadsteater. Stockholms Stadsteater bildades redan 1956 och ligger i dag på Sergelgatan och i anslutning till Sergels torg i centrala Stockholm. I dag är Stockholms Stadsteater sammanslaget med Stockholm Kulturhus och sedan 2013 heter verksamheten därför Kulturhuset Stadsteatern.

Stadsteatern sätter upp både teater, musikal och dans. Teatern har även flera olika scener beroende på uppsättning. Därutöver driver även Kulturhuset Stadsteatern den så kallade Parkscenen på Djurgården, som är en teaterscenen i en park som under sommaren sätter upp utomhusteater. Utöver detta driver även teatern en scen i Vällingby.

Malmö Stadsteater

I Malmö ligger en annan viktig scen för svensk teater, vilket är Malmö Stadsteater. Som en av Sveriges viktigaste stadsteatrar producerar Malmö Stadsteater över 15 produktioner varje år. Teatern har tre stycken huvudscener som heter Hipp, Intiman och Studion. Det finns även en scen för barn och unga. Inrymd i den anrika och gamla cirkusbyggnaden som heter Hippodromen i centrala Malmö ligger Malmö Stadsteaters huvudscen som heter Hipp. Malmö Stadsteater har en fast ensemble skådespelare. Det har satts upp flera mycket kända verk på Malmö Stadsteater.

Leave a Reply

steadyincome